Autor Téma: 1602 LCD vs. X-Plane  (Přečteno 602 krát)

Jan Pichrt

  • Airbus A320 | ATR 72-500
  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 37
  • Karma: 2
1602 LCD vs. X-Plane
« kdy: 11.06.2017 13:41:04 »
  • 0
  • 0
  • Ahojte... zatimco A320 home nejakou dobu potrva, rad bych alespon nejake prozatimni "desktopove, lite" reseni... zaujalo me viz. obrazek. Nasel jsem i hezke orange/black provedeni LCD. No a otazka zni, zda-li nekdo nemate odzkousene reseni Xplane vs. 1602 LCD.



    FSX:SE | XPL 11 | P3D | FSW early acces
    ---
    Aktuálně: stavba A320 home cockpit
    Příprava: stavba BF109 home cockpit

    Pavel Brodský

    • Global Moderator
    • *****
    • Příspěvků: 7 605
    • Karma: 141
    Re:1602 LCD vs. X-Plane
    « Odpověď #1 kdy: 11.06.2017 16:18:33 »
  • 0
  • 0
  • Čau, vygoogli si jak ten displej funguje s arduinem, jestli pro to jsou knihovny atd. Az ho budes schopen pres Arduino ovládat a psát na nej, tak už je to easy - stahnes si ardsimx plugin, který s arduinem umí komunikovat po USB nebo Ethernetu.

    PB

    Odesláno z mého GT-I9195 pomocí Tapatalk


    Jan Pichrt

    • Airbus A320 | ATR 72-500
    • Newbie
    • *
    • Příspěvků: 37
    • Karma: 2
    Re:1602 LCD vs. X-Plane
    « Odpověď #2 kdy: 11.06.2017 16:37:28 »
  • 0
  • 0
  • Tak je to klasika 1602 ;) i kdyz bezne s Ard vyuzivam 2002 (tedy 20 znaku x 2), tak by nemel byt problem... takze ardsimx :) jdu zkouset.
    FSX:SE | XPL 11 | P3D | FSW early acces
    ---
    Aktuálně: stavba A320 home cockpit
    Příprava: stavba BF109 home cockpit

    Jan Syrový

    • Newbie
    • *
    • Příspěvků: 4
    • Karma: 0
    Re:1602 LCD vs. X-Plane
    « Odpověď #3 kdy: 14.06.2017 18:51:11 »
  • 0
  • 0
  • Ahoj taky planuju resp uz stavim svuj cockpit a pořád přemýšlím jestli displeje řešit LCD 16x2 nebo segmentovymi displeji. Segmentový displej se mi zamlouvá v připojení 3 piny oproti 6 pinum (tuším že použito je 6 pinu v zakladu) na LCD displeji. Mám napájen LCD 16x2 a vše funkční, ale raději bych používal 3 piny. Není problém si segmenty popsat a podsvítit diodou a zobrazovat čistě jen číselný údaj.
    Používám arduino a displej funguje skvele pomocí knihovny LuquidCrystal, ktera je obsahem arduina. Jak řešíte dispeje vy pokud mate kokpit?

    Pavel Brodský

    • Global Moderator
    • *****
    • Příspěvků: 7 605
    • Karma: 141
    Re:1602 LCD vs. X-Plane
    « Odpověď #4 kdy: 15.06.2017 09:15:42 »
  • 0
  • 0
  • Já bych se rozhodoval podle toho, co stavíš. Jestli jen rádio kde chceš mít active/ standbx frekvence a nic víc, tak mi přijdou 7-seg. LED displeje reálnější. Stejně tak třeba na nějaké MCP ve stylu Airbus/Boeing. Na druhou stanu kdybych dělal třeba Brndix autopilota tak bych radši použil LCD, které více odpovídá předloze.

    PB

    Odesláno z mého GT-I9195 pomocí Tapatalk


    Jan Syrový

    • Newbie
    • *
    • Příspěvků: 4
    • Karma: 0
    Re:1602 LCD vs. X-Plane
    « Odpověď #5 kdy: 15.06.2017 18:44:00 »
  • 0
  • 0
  • Tak to samozřejmě. On i segmentovy displej je jednodussi na nastaveni. Co používáte na komunikaci s FS?

    Pavel Brodský

    • Global Moderator
    • *****
    • Příspěvků: 7 605
    • Karma: 141
    Re:1602 LCD vs. X-Plane
    « Odpověď #6 kdy: 15.06.2017 19:02:10 »
  • 0
  • 0
  • Já to stavěl dávno ještě v době FSBUS (klasický sériový port přes RS232 - žádné USB  ;D, flashování hex do mikroprocesorů a podobné zábavy...).
    Vyšlo mi z toho toto (a dodnes to zázrakem funguje v jednom simulátoru s FSX):




    Dnes vidím jako optimální cestu X-Plane a ARDSIMX, a kdybych byl nucen použít FS/P3D tak bych šel asi cestou Arduino Mega a https://www.mobiflight.com (ale bohužel to asi neumí Ethernet, a do USB už já osobně nikdy více - i když pro jednoduchý panel na stole by určitě stačilo), případně http://www.jimspage.co.nz/intro.htm (umí ethernet s omezeným počtem arduin, ale zase to je mimořádně neprofesionální, celé to funguje na principu posílání jednotlivých písmen mezi programem a arduinem a dekódování, co které písmeno znamená).

    PB
    « Poslední změna: 15.06.2017 19:07:36 od Pavel Brodský »

    Jan Pichrt

    • Airbus A320 | ATR 72-500
    • Newbie
    • *
    • Příspěvků: 37
    • Karma: 2
    Re:1602 LCD vs. X-Plane
    « Odpověď #7 kdy: 17.06.2017 21:12:49 »
  • 0
  • 0
  • Do plneho a320 kokpitu budu davat samozrejme segmenty ;) LCD mam jen pouze docasne na stul k monitorum :D

    Jinak na XPL Ardsimx a na FS jsem pouzival Mobiflight ;)
    FSX:SE | XPL 11 | P3D | FSW early acces
    ---
    Aktuálně: stavba A320 home cockpit
    Příprava: stavba BF109 home cockpit

    Jan Syrový

    • Newbie
    • *
    • Příspěvků: 4
    • Karma: 0
    Re:1602 LCD vs. X-Plane
    « Odpověď #8 kdy: 18.06.2017 22:20:27 »
  • 0
  • 0
  • Litam na P3D takze moje cesta je nejspis mobiflight, ktery je velice jednoduchy a jak tak zjistuji pres offsety je schopen udělat skoro cokoliv. LCD 16x2 ale neumi takže pokud ho budu chtít použít musím na druhe desce jet pres prave pres Link2FS. Mega pres mobiflight a UNO pres link2fs. Kazdopadne link2fs for experts umi tusim az 8 desek ale ta komunikace me desi i kdyz jsem to zkousel a funguje to pomerne svizne ale otazka je jak se to bude chovat celkove kdyz bude program posilat nekolik veci. A hlavne to kodovani je strasidelne i kdyz se daji najit na netu cokoliv, ale prave link2fs chce uz pokrocile znalosti C++ coz ja bohuzel nemam.

    Jan Pichrt

    • Airbus A320 | ATR 72-500
    • Newbie
    • *
    • Příspěvků: 37
    • Karma: 2
    Re:1602 LCD vs. X-Plane
    « Odpověď #9 kdy: 20.06.2017 18:28:07 »
  • 0
  • 0
  • Ardsimx take nativne neumi 1602 LCD. Probiha to tak, ze se lcd library doplni do arduinackeho programu, ktery se nahrava do desky a ten pak dokaze pracovat s variables. Nejde to u mobiflightu podobne?
    FSX:SE | XPL 11 | P3D | FSW early acces
    ---
    Aktuálně: stavba A320 home cockpit
    Příprava: stavba BF109 home cockpit

    Jan Syrový

    • Newbie
    • *
    • Příspěvků: 4
    • Karma: 0
    Re:1602 LCD vs. X-Plane
    « Odpověď #10 kdy: 05.07.2017 13:46:03 »
  • 0
  • 0
  • U mobiflightu nahravas firmware do desky a potom pracujes v programu ciste klikanim. Takze nahrajes firmware vytvoris diody buttony atd s nastavenim pinu a priradis akci. Mozna by bylo možné sahnout do firmware a tam si to prepsat/dopsat ale neni v programu ktery to ridi ta moznost. Podle vyvojaru pracuji na LCD ale zatim to neni. Bohužel

    Jan Pichrt

    • Airbus A320 | ATR 72-500
    • Newbie
    • *
    • Příspěvků: 37
    • Karma: 2
    Re:1602 LCD vs. X-Plane
    « Odpověď #11 kdy: 14.07.2017 21:28:31 »
  • 0
  • 0
  • Tak musim rict, ze me ty displeje docela prekvapily... hezky se na to kouka a odezva na zmenu hodnoty je pres i2c vynikajici, v podstate okamzita... zatim testuji par datarefu z defaultniho Bcka ;) Taky dobre, ze to vsechno utahne jedno Ardu a jeste je spousta IO na zbytek :) Kdyz se pred ne da cerna folie, tak to vypada fakt moc pekne a jsou opravdu videt pouze znaky :) akorat mam nejakou divnou a kdyz ji vyfotim, nejde pres ni nic videt :D

    Aktualne bojuju s HDG, kdy pre prejezdu pres 360 dostavam z X-Plane o jedno cislo mensi hodnotu na displeji nez je ve skutecnosti nastavena :) zajimavy...

    Jinak kdyby nekdo potreboval datarefy pro JD A320 o ktery se JD nechce moc delit, tak tady jsou komplet ;) http://forums.x-plane.org/index.php?/forums/topic/64454-datarefs-for-home-cockpit-builders/&page=2
    « Poslední změna: 14.07.2017 22:30:40 od Jan Pichrt »
    FSX:SE | XPL 11 | P3D | FSW early acces
    ---
    Aktuálně: stavba A320 home cockpit
    Příprava: stavba BF109 home cockpit