Oficiální fórum Czech Airlines Virtual.
By Snohakrij
#89419
Nevím proč, ale je čím dál víc lidí, kteří nejdříve chodí poslouchat LKPR traffíc ( na VATSIMu ), A pak když mají žádat o svůj první clerance jsou celý ve stresu, aby neudělali něco špatně a ATC je nějak nezesměšnil ... O tomhle by ten VATSIM, ale být neměl ne ?
Uživatelský avatar
By Alfista164
#89420
[quote="Marty"]Filipe souhlasím s tebou. Vláďa tady vymazal příspěvek který obsahoval jen jedno sprosté slovo. Ale na nikoho konkrétně neútočil jen se vyjadřoval k systému fungování něčeho. Naproti tomu vyloženě přihlouplá nic neřešící poznámka Jindry Machalínka a nakonec i Vláďi zůstala bez odezvy. Přitom dle mého názoru zesměšňovala konkrétní osobu..... Vrátím se na začátek...učitel nafasuje třídu žáků a každý má jinou úroveň. On si to povolání vybral a musí se jim tedy věnovat bez ohledu na zda je nebo není mu žák sympatický, jak je bystrý apod.... V našem případě si dovoluji říci že nemusí odpovídat na podle něj hloupé dotazy. Určitě by ale nikdo neměl nikoho zesměšňovat urážet apod... To je to co jsem chtěl hlavně příspěvkem říci...[/quote]

Jen reaguji na toho učitele, co "nafasoval" třídu žáků a to povolání si vybral. Když už jsi u toho, tak bych rád poznamenal, že i ten učitel se tímto zabývá ve svém VOLNÉM čase, používá k tomu svůj pc, svůj sw, své znalosti a nikdo mu za to nic nedává. Jestli hodláš kritizovat nějaký kariérní růst apod. tak vymysli lepší. Myslím si, že ten, co v tuto chvíli má CSAv je na velmi vysoké úrovni. To jestli má někdo 1xxx hodin nebo 100 hodin a nemá stále tu a tu hodnost je opět na daném jedinci - buď se "stará" o svůj karierní růst nebo ne. Pokud ne, tak se nemůže divit, že se mu hodiny při letu tam a tam nezapočtou. Jsou dané nějaké směrnice, pravidla apod. a platí pro všechny bez rozdílu. Pokud někdo získá hodnost vyšší než na kterou má nálet, tak je to proto, že dotyčný má doložené určité podklady o létání v reálu apod. Nekritizuj to, do čeho pořádně nevidíš, protože pro srandu králíkům to tady nikdo nedělá a každý, bez rozdílu, tomu věnuje svůj volný čas a své prostředky. A někdy není opravdu jednoduché s nováčky komunikovat. Bohužel už velmi rychle mizí úcta ze strany nováčků ke "služebně starším" (jak poznamenal Filip) a poté se není čemu divit, že i ze strany INS apod. je tomu také tak. Víš co se říká - Jak Vy k mi, tak mi k Vy. A co se týče zjišťování určitých věcí, na CSAv stránkách je PLNO výukových materiálů, ale pokud je někdo líný je číst a chce létat, tak se na mě nezlob, ale nemá tady asi radši co dělat - představ si, že by si každý den vysvětloval x lidem to a to samé dokola a přitom stačí, jen párkrát kliknout myší a je to se vším všudy. Když jsem já začínal, tak bylo normální, že si člověk všechno nastudoval a poté se ptal až na TO, co mu nebylo jasné. Ne že se zeptam, jen abych to nemusel číst...

Na nikoho konkrétně nenarážím, myšleno obecně - aby to zase někdo nebral osobně.
Uživatelský avatar
By Pavel Muroň
#89421
Když jsem já začal lítat, tak byl pojeb na denním pořádku. Ne vulgární, to v žádném případě. Ale všechny chyby mi byly vytknuty. A já byl moc rád. Byla spousta situací, kdy jsem poprosil Pavla S aby mi pomohl. Odpověď byla \"NE\". A následovalo udání důvodu, zpravidla ten, že pokud si to sám nenajdu, tak si to nikdy nezapamatuju. A měl pravdu. Po chatu jsem mu pak hlásil už to mám. A většinou od mé prosby do té chvíle než jsem na to přišel neuplynulo víc než půl hodiny (jsem asi dost pomalej).

Chce to víc sebereflexe. Pokud mi někdo něco vytkne, tak je to proto, že jsem udělal chybu. Podmínky jsou super ATC je jak... je jich hodně (ahoj klucí), to taky nebývalo. Já jsem bohužel bez času, ale snažím se tuto komunitu sledovat, je to moje potěšení.

Tak nováčci - nefňukat, hledat, učit se a hlavně LÍTAT!
Mějte se.
Uživatelský avatar
By ardnocz
#89422
[quote="R2831"]ale budu konkretni: Oupicky, Fiala a Brodsky mi vazne zacinaj list krkem[/quote]
Díky těmto pánům by jsi měl být rád za to, že tu vůbec můžeš lítat

[quote="R2831"]kdyz nekdo neco nevi tak se tam jde zeptat a pta se slusne. za to dostane odpoved ve stylu: ja chytry ,ty blbej to vi prece kazdej, hloupa otazka atd.[/quote]
Pobavil jsem se :) Všichni instruktoři jsou na můj vkus ochotní podávat informace daleko více, než by měli. Děláme s pilotama debriefingy přes Teamspeak, mohou se na cokoliv zeptat. Dostanou věcnou odpověď. Posíláme pilotům i naskenované materiály z reálných publikací. Posíláme i odkazy na naše studijní materiály (někteří nejsou třeba schopni je ani chtít hledat), které tvoříme několik měsíců, velké příručky i rok(y).

[quote="R2831"]navic mi prijde ze povyseni se tu taky davaj za pusinky... a to va kvantech...[/quote]
Úspěšnost u teoretických zkoušek není nijak valná, u praktických to samé. Někteří zdejší piloti ti i potvrdí, že byli naštvaní, že zkoušku odnás při prvních pokusech nedostali. A to i za, jak oni tvrdí, banality. Máme striktní osnovy, které dodržujeme.

[quote="R2831"]vsak se nebojte vas to ceka taky po zkouskach az zacnete skutecne litat. jestli .. [/quote]
To je nějaký vtip? :)

[quote="Snohakrij"]A pak když mají žádat o svůj první clerance jsou celý ve stresu, aby neudělali něco špatně a ATC je nějak nezesměšnil ... O tomhle by ten VATSIM, ale být neměl ne ?[/quote]
Když jsem začínal kdysi létat, tak pod vedením PS jsem byl trvale ve stresu, studený pot, bál jsem se, abych nedostal vynadáno. To jsou přeci začátky. Nevidím na tom nic špatného ;)
Uživatelský avatar
By Marty
#89429
No mám se ještě snažit argumentovat....? Spousta příspěvků v tomto vláknu je velice zavádějících a překrucujících původní myšlenku (výzvu). To by ale autoři museli přečíst celé vlákno aby věděli o co jde. (Nemůžu vědět jestli to četli a nepochopili, četli a přehlédli, úplně stejně jako oni nemůžou vědět kolik toho přečetl dotyčný, když psal jakýkoli příspěvek na forum) Jediné co jsem tím chtěl říci je, že jsme tu všichni dobrovolně (to už tady padlo) ale to ještě nikoho neopravňuje tady někoho zesměšňovat ponižovat atp. Pokud je dotazem znuděn tak přeci nemusí reagovat. Nebo stačí poslat link. Nebo může poradit uzná li dotaz za dostatečně sofistikovaný. Příspěvky typu neumíš číst, víš co je internet apod....jsou k ničemu. Úctu si pánové nezasloužíte tím co si napíšete na banner ale jak se chováte a jednáte s lidmi. Jsem možná i o několik levelů starší než někteří tady tak proto jsem asi na tyto věci citlivější.
Obsahem sdělení tedy bylo....To, že jsi udělal pro virtuální létání více práce než ostatní nebo máš nalétáno o xx hodin více, nebo máš na banneru ředitel zeměkoule tě neopravňuje někoho ponižovat. Tady to přeci není nikoho privátní záležitost a nikdo se tě tedy nebude ptát, koho tady chceš a koho ne. Každý to tady přeci může zkusit... jestli ho virtualní létání bude nebo nebude bavit.

Nezaměňujte to tedy prosím s naprosto běžnou leteckou frazeologii (třeba i hlasitou a důraznou) jako je vykázání z letového prostoru výzvou k vyplnění letového plánu nebo uvolnění rwy a pod. Pokud se totiž bude nejen nováček při létání potit je to jenom dobře...protože si je moc dobře vědom toho, že se má ještě hodně co učit.

Když tady celá řada z vás začínala pravděpodobně tady bylo pilotů a ATC jak do mariaše a na výuku a všechny ty věci okolo bylo více času. Ale objektivně řečeno zase nebylo zdaleka tolik dostupného výukového materiálu, který se celé řadě z vás podařilo shromáždit.

Tak tedy hlavně vzájemná slušnost a já přidávám ještě mimo jiné i radost z toho, že přišel někdo nový. Možná ho to přestane za 14 dní bavit a už ho tady nikdo nikdy neuvidí. Ale pokud se tak stane nemělo by to být kvůli tomu, že měl pocit, že vlezl někomu na soukromý pozemek a dotyčný ho vykázal.
Uživatelský avatar
By Marty
#89430
:-) jasně :-) co se mě týká dal už tady reagovat nebudu. Zjevně to nikam nevede......:-) To jsem ale věděl už na začátku....jen jsem měl potřebu na to poukázat protože mě bylo líto některých nově příchozich
Uživatelský avatar
By Jindřich
#89431
Martine, můj povzdech (namísto rady) vyplynul z množství a hlavně kvality dotazů uživatele aldamat1, ne konkrétně na tu konfiguraci. Schválně si nech zobrazit všechny Alešovy příspěvky. Na všechny otázky, které položil (tzn 95% všech příspěvků), existuje odpověď buď v dokumentaci daného SW, nebo v části mozku zvané selský rozum.
By SWR2831
#89434
[quote="Jindra"]Martine, můj povzdech (namísto rady) vyplynul z množství a hlavně kvality dotazů uživatele aldamat1, ne konkrétně na tu konfiguraci. Schválně si nech zobrazit všechny Alešovy příspěvky. Na všechny otázky, které položil (tzn 95% všech příspěvků), existuje odpověď buď v dokumentaci daného SW, nebo v části mozku zvané selský rozum.[/quote]

no tys to taky rozsvitil.tvl !
By JPC
#89435
Nečte se pánové toto vlákno moc dobře. Jak tak na to koukám,tak mají tak trochu pravdu obě strany. Jednou jsem zažil k mé osobě ostrého ATC,nebudu jmenovat a dodnes si nemyslím,že měl pravdu.Také jsem ale zažil situace ze strany pilotů ,které zdaleka nebyly OK. Občas se nedivím ATC,že jim tečou nervy a že se neuhlídaji a něco někomu od plic řeknou.Dotyčný pak třeba nemá odvahu se pak přihlásit a letět na Vatsimu.Na druhou starnu jsou tu neomalenci,co si myslí,že jim patří svět a bez respektu k čemukoli si myslí,že jsou mistři světa. Při poslechu na frekvenci ale pak člověk zjistí,že neumí vůbec nic. Prostě to podcenil a vyrazil si zalétat. ATC pak musí zasáhnout,jinak by nastal chaos pro ostatní piloti. Nikdo z nás neni ideál a většina ATC se chová k Většině pilotů korektně . Osobně já,mimo jedné situace, celkově ATC jen chválím a obdivuji za znalosti,který mají a já ne. To je ten respekt o kterém už tady někdo psal.Ani nevím,jestli jsem ten pravý,který tady o tom může psát. Mám nalétáno sice hodin dost,ale jsem věčný začátečník.Snažím se létat ale tak, abych neohrožoval ostatní tzn.podle pravidel Vatsimu.
By SWR2831
#89436
jezisi kluci,kdo se tu bavi o VATSIMU? a letani na nem? pokud se pri letani potite a jeste dostavate pojeb od ridiciho je to vas problem, ten dostanete vsude at v JFK nebo LAS tak i na Ruzyni. znova zopakuju my tu uz 200 let resime chovani TADY NA FORU admini vs piloti CSAv. ufff uz nemam na vas silu. je mi to fakt uz jedno. clenem CSAv uz nejsem,ale jen jsem chtel podporit ty novacky kteri prijdou s otazkou a zase rychle odejdou..
Uživatelský avatar
By mipeba
#89438
tak já nevím, jen jsem se na něco zeptal, dostal odpověď a posléze bylo vše i napraveno
vo co vám de?
Uživatelský avatar
By tmx
#89440
Asi takhle, běžte na IVAO, pokud tam budete spokojení, ok, pokud ani tam ne, je zjevně chyba ve vás. Jo, počkat, ivao vlastně nemá žádné žijící fórum, takže se chodí na pérák. Jo počkat, na péráku se řeší jen totální hovadiny a chodí tam asi 10 lidí, co si tam nadávají. No, tak to nevím, co budete dělat.

Pokud vám tak vadí chování některých lidí zde na fóru, tak sem prostě nechoďte, neptejte se tu a shánějte si ty informace někde jinde. Spokojené budou obě strany, ty informace totiž v 99 % najdete do minuty, takže vy budete mít informace, které si sami najdete, nikdo vás nezjebe, a ti, co by vás zjebali budou taky spokojení, protože se nikdo nebude ptát na blbosti a najde si je sám.
A jako bonus si 90 % návštěvníků fóra o vás nebude myslet, že jste...
By SWR2831
#89445
[quote="tmx"]Asi takhle, běžte na IVAO, pokud tam budete spokojení, ok, pokud ani tam ne, je zjevně chyba ve vás. Jo, počkat, ivao vlastně nemá žádné žijící fórum, takže se chodí na pérák. Jo počkat, na péráku se řeší jen totální hovadiny a chodí tam asi 10 lidí, co si tam nadávají. No, tak to nevím, co budete dělat.

Pokud vám tak vadí chování některých lidí zde na fóru, tak sem prostě nechoďte, neptejte se tu a shánějte si ty informace někde jinde. Spokojené budou obě strany, ty informace totiž v 99 % najdete do minuty, takže vy budete mít informace, které si sami najdete, nikdo vás nezjebe, a ti, co by vás zjebali budou taky spokojení, protože se nikdo nebude ptát na blbosti a najde si je sám.
A jako bonus si 90 % návštěvníků fóra o vás nebude myslet, že jste...[/quote]

Jsi docela rozumnej nato ze ti je 10. Ja vasi pomoc urcite nepotrebuju.. ;)
By SWR2831
#89446
[quote="mipeba"]tak já nevím, jen jsem se na něco zeptal, dostal odpověď a posléze bylo vše i napraveno
vo co vám de?[/quote]


Vubec o nic, zapomen na to..
Uživatelský avatar
By Čondra
#89452
1) Jestli se u VŠECH u ČSAV na lítatelné destinace měří stejným metrem, a nikdo nemá výhody, tak projeďte lety \"pánovi s volantem vpravo\", který se tady ohání směrnicema a pyskuje na Michala....

2) Jestli místní členy pan R2831 nepotřebuje, tak ať zase začne lítat offline, tam taky nikoho nepotřebuje. A chlapče/pane. Jestli Ti můžu dát radu, tak honem odvolej to, že tady nikoho nepotřebuješ. Já to taky říkal a do dnes toho lituju.

3) No tak lidi, nehádejte se. Nemá to cenu.... Dyť všichni máme stenou zálibu a stejnej cíl... Provozovat nelco, co nás baví!
Uživatelský avatar
By Vasek Machan
#89456
[quote="R2831"][quote="tmx"]Asi takhle, běžte na IVAO, pokud tam budete spokojení, ok, pokud ani tam ne, je zjevně chyba ve vás. Jo, počkat, ivao vlastně nemá žádné žijící fórum, takže se chodí na pérák. Jo počkat, na péráku se řeší jen totální hovadiny a chodí tam asi 10 lidí, co si tam nadávají. No, tak to nevím, co budete dělat.

Pokud vám tak vadí chování některých lidí zde na fóru, tak sem prostě nechoďte, neptejte se tu a shánějte si ty informace někde jinde. Spokojené budou obě strany, ty informace totiž v 99 % najdete do minuty, takže vy budete mít informace, které si sami najdete, nikdo vás nezjebe, a ti, co by vás zjebali budou taky spokojení, protože se nikdo nebude ptát na blbosti a najde si je sám.
A jako bonus si 90 % návštěvníků fóra o vás nebude myslet, že jste...[/quote]

Jsi docela rozumnej nato ze ti je 10. Ja vasi pomoc urcite nepotrebuju.. ;)[/quote]

Se vší úctou, když porovnam tvý vyjadřování s tvým profilem, částečně pochybuji, že jsi někdy lítal :)
Uživatelský avatar
By Jindřich
#89471
Myslím, že je toto co zveřejním k tématu a že dotyční nebudou mít problém s tím, že to zveřejním. Aneb odpovědi na otázky \"jak se vacc-cz/CSAv \"stará\" o nováčky. Chce to jednu věc. Vytáhnout ruce z kapes a začít, stejně jako v té reklamě s obrovským ořechem.

Nechci být alibista, ale bohužel se jím vědomě stanu, vzhledem k tomu, s jakou kvalitou se tu jedná.
Níže zveřejněná komunikace mezi mnou (LKPR_APP) a poprvé se připojenému pilotovi jasně dokládá jak se špatně chováme k nováčkům, povyšujeme se a nemáme chuť odpovídat na milionkrát zodpovězené dotazy.

Všiměte si, že původně naprosto znechucený a velmi mladý člověk po hodině cíleného školení najednou chce, abych byl zítra (dnes) pokud možno co nejdřív online. Zajímavé je, že takovýchto lidí bývá tak 1x do měsíce (jen co sám eviduju) a většinou začnou lítat jak zběsislí a hlavně to celé pochopí a dělají to dobře (čest výjimkám).

Příjemné čtení.
Kód: Vybrat vše
* [21:12:17] OK-MFY: ?
* [21:12:21] OK-MFY: sry
  [21:12:30] >> OK-MFY, squawk C pls
* [21:13:15] OK-MFY: OK-MFY squawk 1200
  [21:13:31] >> OK-MFY, jo ale nastavit \"C\" mode
* [21:13:41] OK-MFY: jak?
* [21:13:56] OK-MFY: tvl ted sem se pripojil a vbc nevim co to je za kravinu s tady tim chatem
  [21:14:25] >> OK-MFY, komu říkáte ty vole?
* [21:15:12] OK-MFY: LKPR_APP nikomu kašli na to nemam dneska dobrou naladu
  [21:18:20] >> OK-MFY, ale letíte do řízeného prostoru, tj se mnou budete muset komunikovat. Buď umíte nastavit squawk Charlie, nebo vás do CTR Ruzyně nepustím.
* [21:18:53] OK-MFY: a nebo dam pauze
  [21:18:55] >> OK-MFY, dobrá, ale krom toho se nyní pohybujete v TMA Praha a měl jste mne kontaktovat
* [21:19:19] OK-MFY: mam pause cky
  [21:19:48] >> OK-MFY, četl jste něco o tom jak VATSIM funguje?
* [21:20:16] OK-MFY: jo ale nic o pause tam nebylo
  [21:21:16] >> OK-MFY, ok, víte co je to TMA? Hranice TMA a co VFR posádka musí před vstupem do TMA udělt?
* [21:22:30] OK-MFY: vím co to je tma!! ale dělám piloťák na větroně ne na raketu do vesmíru!
  [21:23:41] >> OK-MFY, já nevím co na to říct. Momentálně jsi v TMA, což vyžaduje povolení ke vstupu, které vydává stanoviště Praha Radar (já)
* [21:24:01] OK-MFY: no jo sry už letim pryč
  [21:24:14] >> TVI123, nemusíš se omlouvat, chci ti poradit
  [21:24:35] >> TVI123, není tu provoz a já mám ještě čas
* [21:24:59] OK-MFY: proč furt pišeš TVI123?
  [21:25:13] >> OK-MFY, sorr, to je pro tebe samozřejmě
* [21:25:23] OK-MFY: nw
* [21:25:47] OK-MFY: OK-MFY žadam o povoleni do TMA LKPR
  [21:25:49] >> OK-MFY, ok, co kdybysme pokecali o základech, například ten squawk charlie co po tobě chci?
* [21:26:24] OK-MFY: no jo ale ten mi maš přidelit ty když požadam o vstup do c ne?
  [21:26:44] >> OK-MFY, C není prostor ale mód odpovídače
  [21:27:07] >> OK-MFY, teď ho máš vypntutý (STBY) a já chci abys ho zapnul
* [21:27:42] OK-MFY: nevíš kde nikdo to tu nevidim
  [21:27:45] >> OK-MFY, máš FSInn nebo SB?
* [21:27:51] OK-MFY: fsinn
  [21:28:03] >> OK-MFY, mom, musim mrknout na net, z hlavy nepamatuju
  [21:28:20] >> OK-MFY, zatim tam nějak kruž
* [21:28:27] OK-MFY: ok :)
  [21:30:49] >> OK-MFY, mysim že klikneš na žluté S
  [21:30:57] >> OK-MFY, zkus já to tu hned uvidím
* [21:31:18] OK-MFY: žlute s?
  [21:31:51] >> OK-MFY, ovladaci panel FSInn vedle zelenyho FSInn
* [21:32:07] OK-MFY: už?
  [21:32:10] >> OK-MFY, no vida :-)
* [21:32:23] OK-MFY: xD ja to hledal někde u radia v kokpitu :D :D
  [21:32:23] >> OK-MFY, víš něco o tom proč sse to dělá?
* [21:32:33] OK-MFY: jj
* [21:32:40] OK-MFY: aby si veděl moji vyšku atd...
  [21:32:50] >> OK-MFY, no cca, jo
  [21:33:01] >> OK-MFY, takže teď ještě 1450
* [21:33:42] OK-MFY: nějak takhle?
  [21:34:00] >> OK-MFY, výborně, radarový kontakt, do TMA a CTR Ruzyně povoleno
  [21:34:32] >> OK-MFY, víš co je vstupní bod do CTR? asi jo.
* [21:34:38] OK-MFY: a co mam řict když poletim někam OK-MFY žadam o povoleni vstupu do tma LKPR?
  [21:35:03] >> OK-MFY, no ono je to složitější
* [21:35:07] OK-MFY: jaky myslíš na přiblížení k dráze?
  [21:35:27] >> OK-MFY, víš co je CTR? (okrsek letiště)
  [21:35:38] >> OK-MFY, řízený okrsek
* [21:36:22] OK-MFY: nn ja litam ve větroni na neřízených letištích mam prukaz omezeneho radiotelefonisty a nwm
  [21:36:50] >> OK-MFY, aha... co je letišní okruh víš?
* [21:37:09] OK-MFY: jj
* [21:37:14] OK-MFY: mam na okruh?
  [21:37:14] >> OK-MFY, ještě jen pro zajímavost, můžu zeptat kolik ti je let?
* [21:37:21] OK-MFY: 15
  [21:37:33] >> OK-MFY, pokračuj do polohy po větru pravého dráhy 06
* [21:37:40] OK-MFY: ok
  [21:38:14] >> OK-MFY, a nyní vstupuješ do CTR Ruzyně, klesej 3000 stop max, QNH1020
* [21:38:41] OK-MFY: ok
  [21:39:17] >> OK-MFY, jinak instrukce by se měly \"přečíst zpět\", a to i po textu, tzn \"Klesám maximum 3000 na QNH 1020\"
* [21:39:32] OK-MFY: ja vím ale nechce se mi psat :D
  [21:39:56] >> OK-MFY, tak můžeš mluvit (evidentně ti mikrofon funguje a klíčuješ mezerovníkem)
  [21:40:07] >> OK-MFY, protože když píšeš slyším
* [21:40:41] OK-MFY: xD a neslyšíš TV?
  [21:40:49] >> OK-MFY, jo trochu
* [21:41:12] OK-MFY: takže když držím caps tak funguje mikrak?
  [21:41:13] >> OK-MFY, dycky když zmáčkneš mezerovník
  [21:41:19] >> OK-MFY, jo to je caps
  [21:41:22] >> OK-MFY, jo
* [21:41:31] OK-MFY: tak mezernik nebo caps?
  [21:41:46] >> OK-MFY, nevim jak to máš nastavené
  [21:41:57] >> OK-MFY, levý shift?
* [21:42:06] OK-MFY: slyšel si ted neco?
  [21:42:08] >> OK-MFY, jo
* [21:42:14] OK-MFY: tak caps
  [21:42:22] >> OK-MFY, jako caps lock nebo shift?
* [21:42:29] OK-MFY: držím caps
  [21:42:29] >> OK-MFY, zkusím já?
* [21:42:33] OK-MFY: ok
* [21:42:49] OK-MFY: dřž caps
* [21:42:52] OK-MFY: a mluv
  [21:43:06] >> OK-MFY, proč caps, já to mám namapováno jinam
* [21:43:19] OK-MFY: aha sry
* [21:44:37] OK-MFY: skus něco řict
  [21:44:42] >> OK-MFY, ale znova upozorňuju, že toto není žádná \"onlineovka\", ale simulace řízení letového prostoru a tento náš chat ber jako výcvik, kdyby byl provoz tak na tebe nebude čas a musel bych tě požádat ať se odpojíš
* [21:45:00] OK-MFY: jo jo chapu
* [21:45:05] OK-MFY: ale trochu se nudim
  [21:45:21] >> OK-MFY, na to existuje fráze \"Praha Radar, OK-MFY, zkouška spojení\"
* [21:45:32] OK-MFY: OK-MFY po větru praveho okruhu drahy 06 podvozek vysunut zajištěn
  [21:45:33] >> OK-MFY, pokračuj na fináe 06
* [21:45:42] OK-MFY: jo vim
  [21:46:19] >> OK-MFY, takže když chceš, abych něco řekl, musíš mě zavolat
* [21:46:35] OK-MFY: jo
  [21:47:11] >> OK-MFY, a důležité, na VATSIMu nepausovat, může tam být jiné letadlo které to do tebe napere
* [21:47:28] OK-MFY: jo dik to sem nevedel
* [21:47:34] OK-MFY: a na stojance mužu ne?
  [21:47:56] >> OK-MFY, pokud začínáš, připoj se na stojánce a poslouchej jak to dělají ostatní
* [21:47:58] OK-MFY: OK-MFY na finale
  [21:48:12] >> OK-MFY, dráha 06 přistání povoleno vítr 130/03
  [21:48:24] >> OK-MFY, rozpočet na L
* [21:50:56] OK-MFY: OK-MFY pojižděni k palivu
* [21:51:04] OK-MFY: jak se to rika na zemi?
  [21:51:55] >> OK-MFY, po přistání na řízeném letišti se nic neříká, dráha se uvolní a pojíždí se k nejbližší křižovatce. ATC tě zavolá sám
  [21:52:14] >> OK-MFY, no ale toto jsou hrubé chyby co teď děláš
  [21:52:31] >> OK-MFY, chceš o tom pokecat?
* [21:52:36] OK-MFY: ja vim sry tak dneska sem tu poprvy
* [21:52:44] OK-MFY: o čem?
  [21:52:54] >> OK-MFY, cos udělal za chybu například teď
  [21:53:02] >> OK-MFY, ale zastav prosímtě
* [21:53:46] OK-MFY: nezastavil sem na ty znacce
  [21:53:56] >> OK-MFY, to je jedno
* [21:54:10] OK-MFY: ne rekni
  [21:54:20] >> OK-MFY, hlavně jsi dráhu opustil po C, což z dráhy 06 není přípustné
  [21:54:38] >> OK-MFY, představ si, že by tam čekalo jiné letadlo na odlet
* [21:54:48] OK-MFY: jak po C?
  [21:55:02] >> OK-MFY, tsakže pro dráhu 06 platí uvolnit pouze po L, B, A nebo Z
  [21:55:11] >> OK-MFY, pro 24 C, D, E, F
* [21:55:24] OK-MFY: a jak to poznam vubec nic nevidim :D
* [21:55:38] OK-MFY: hlavne když sou zapli landing light
  [21:55:54] >> OK-MFY, poznáš to až si nainstaluješ scenerii Ruzyně a seženeš mapy
* [21:56:02] OK-MFY: aha :D
* [21:56:21] OK-MFY: a neceš mně treba poslat nekaj na stojanku? tam pokecame pride mi blby tady stat
  [21:57:10] >> OK-MFY, klidne tam stůj, když jsi byl zapauzovanej ve FL60 uprostřed TMA taky mi to nevadilo ;-) (výjimečně, bejt to o hodinu dřív poslal bych na tebe SUPa)
  [21:57:42] >> OK-MFY, a posílat tě teď na stojánku je notabene bez účinku, když nemáš scenerku.
* [21:57:44] OK-MFY: :D :D jako ty muzes vyslat supa?
* [21:57:54] OK-MFY: to jo no
  [21:58:00] >> OK-MFY, SUP = supervisor
* [21:58:12] OK-MFY: co mi to udela?
  [21:58:17] >> OK-MFY, odpojí tě
* [21:58:21] OK-MFY: aha
* [21:58:33] OK-MFY: takze musim ztahnout prahu
* [21:58:39] OK-MFY: nebo jeste neco vic?
  [21:58:43] >> OK-MFY, pokud se něco stane \"špatně\" víckrát, dá ti banána nebo zruší účet
* [21:59:00] OK-MFY: jj jako každa hra na netu
  [22:00:16] >> OK-MFY, no bacha, znovu přidávám, že vstupem na VATSIM jsi FSku změni l ze hry na simulátor. Pořádáme tu obrovsksé akce, které se  profesionalitou rovnají reálu s počtem pohybů se reálu rovnajícím. Takže tady je slovo hra urážka.
  [22:00:32] >> OK-MFY, ještě horší je, když pilot dělá co chce, jako třeba zrovna teď ty.
* [22:00:52] OK-MFY: :D sry du na travu nvm kam mam jet
  [22:01:26] >> OK-MFY, nemáš jet nikam, jsi na řízeném letišti a každý tvůj pohyb podléhá povolení (máš teď pouze povolení stát)
  [22:02:01] >> OK-MFY, hlavně to neber jako buzeraci, ale jen abys pochopil jak to tu (a i v reálu) chodí
* [22:02:08] OK-MFY: super OK-MFY žadam o povoleni stat na travě :D a otevřit dvere a vypnout motor
* [22:02:17] OK-MFY: jj
  [22:02:30] >> OK-MFY, povoleno, ale vybije se ti baterka, motor bych nechl běžet
  [22:02:43] >> OK-MFY, můžu dál?
* [22:02:52] OK-MFY: OK-MFY zadam o povoleni vypnout baterii
* [22:02:54] OK-MFY: jj muzes
  [22:03:10] >> OK-MFY, takže teď máš mód Charlie a to je špatně.
* [22:03:29] OK-MFY: ja vim na zemi nema bejt zapli
  [22:03:44] >> OK-MFY, no to není tak úplně pravda ;-)
* [22:04:02] OK-MFY: tak co teda?
  [22:04:23] >> OK-MFY, zaplý musí být po celou dobu letu a pak v okamžiku, kdy má posádka v úmyslu vstoupit na aktivní dráhu
  [22:04:57] >> OK-MFY, tzn, když letadlu ATC povolí \"po letadlu na finále vstupte na dráhu\" tak se dává C
* [22:05:24] OK-MFY: aha a co když budu mít parašutisty a budou chtít vyskočit?
  [22:05:47] >> OK-MFY, když máš parašutisti tak letíš?
* [22:06:03] OK-MFY: jj a chcou zkákat ne?
* [22:06:11] OK-MFY: tak vstupují do vzduchu :D
  [22:06:40] >> OK-MFY, nebavím se o paragánech co nemají odpovídač, bavím se o letadle
* [22:06:58] OK-MFY: aha :D ja myslel pasazeri xD
  [22:07:04] >> OK-MFY, letadlo letí = charlie, parašutisti to je uplně jiná věc
  [22:07:24] >> OK-MFY, pro ty se vyhrazují prostory
* [22:07:31] OK-MFY: ale patri do letadel bezmotorové a težši nez vzduch
  [22:07:39] >> OK-MFY, z toho co píšeš vyplývá, že tě vatsim za 2 týdny přestane bavit
* [22:08:12] OK-MFY: tak ja litam ve vetroni v realu a za 2 mesice delam papiry tak ani nebude cas
  [22:09:15] >> OK-MFY, Dobře, Tak ještě jednou: VATSIM je simluace řízení letového prostoru. Paragání lítají v neřízených prostorech a pokud chtějí do řízeného, musí se jim k tomu vhradit prostor, do kterého IFRy nesmí.
* [22:10:47] OK-MFY: jo chapu taky mame TRA na jesenicku pro vetrone jen na vlnu :)
  [22:11:29] >> OK-MFY, pokud tě (znovu připomínám, toto není hra) VATSIM jako simulace ŘLP zajímá, je potřeba nastudovat co to obnáší. Vše najdeš na [url=http://www.vacc-cz.org]www.vacc-cz.org[/url], sekce Wiki, resp forum. Ale na foru se neptej na blbostě typu \"Jak nainstaluju scenerku\"
* [22:11:59] OK-MFY: ja vim jak
* [22:12:05] OK-MFY: akorat sem nevedel ze ju misis mit
  [22:12:18] >> OK-MFY, ale jo dobře, dávám příklad
  [22:12:46] >> OK-MFY, s váma mladejma je to občas trošičku problematické (nic proti tobě osobně)
* [22:12:46] OK-MFY: už maš nějakou sýlu zvyku ne že furt píšeš OK-MFY :D
* [22:13:00] OK-MFY: jo jo v poho
  [22:13:16] >> OK-MFY, ne, já to nepíšu, to mi tam doplňuje EuroScope sám.
* [22:13:23] OK-MFY: :)
  [22:13:38] >> OK-MFY, jinak normálně se \"na frekvenci\" nechatuje
* [22:13:57] OK-MFY: :D :D jo to sem taky pochopil :D
* [22:15:41] OK-MFY: to je dobře ale jakto že tam nidko neni dit je tu hodně letadel nebo vas tam je vic na veži? i pro ground?
* [22:16:36] OK-MFY: vsude tady sou asi 3 boingy tedka okolo mne projela cesna..
  [22:16:45] >> OK-MFY, ajajajajaj :-D
  [22:16:54] >> OK-MFY, ty nejsi připojený do multiplayer vatsimu
* [22:17:11] OK-MFY: cože omg a jak zas :D :D
  [22:17:24] >> OK-MFY, FSInn ti udělal multiplayer pro vatsim, do něj se musíš Join-out
* [22:17:44] OK-MFY: a jak? co mam zmačknout?
  [22:17:46] >> OK-MFY, pak uvidíš letadla co jsou na vatsimu (teď žádné)
  [22:18:05] >> OK-MFY, levý Alt ve FS a najít jak se připojíš do multiplayer
* [22:18:33] OK-MFY: pres ten control panel?
  [22:18:35] >> OK-MFY, máš FS9 nebo FSX?
* [22:18:41] OK-MFY: FSX
  [22:18:48] >> OK-MFY, říkám ve FS
  [22:19:15] >> OK-MFY, já nevim jak to tam přesně je, otevřít menu (Alt) a pak asi Flight > Multiplayer
* [22:20:11] OK-MFY: tady v tech zalozkach nic neni :/
  [22:20:31] >> OK-MFY, ve flight simulatoru, ne ve FSInn
* [22:20:56] OK-MFY: no sak alt tam je ta lista a tam sou zalozky ale tam nic jako multiplayer neni
  [22:21:07] >> OK-MFY, Flight tam je?
* [22:21:17] OK-MFY: flights
  [22:21:22] >> OK-MFY, a posd tim?
  [22:21:26] >> OK-MFY, pod
* [22:21:45] OK-MFY: když na to kliknu tak save reset end exit....
* [22:21:56] OK-MFY: este flight plan
  [22:22:14] >> OK-MFY, to je menu FSInn nebo FSX?
* [22:22:22] OK-MFY: fsx
  [22:22:27] >> OK-MFY, tak moment
  [22:24:12] >> OK-MFY, tak ty menu projdi, nekde tam multiplayer bude
  [22:24:23] >> OK-MFY, jako proc to mám hledat na google
* [22:24:50] OK-MFY: nwm proc to hledas si to najdu :)
* [22:25:23] OK-MFY: mrknu na youtube
  [22:25:56] >> OK-MFY, proc proste neprolezes to menu, to tam nekde je, ja myslim ze ve flights
* [22:26:30] OK-MFY: jen v menu ale to bych to ted musel tento let vypnout
  [22:26:56] >> OK-MFY, proc??
* [22:27:17] OK-MFY: protoze tady fakt neni multiplayer
* [22:37:40] OK-MFY: ztahl sem složku scenery.... mam to z toho zkopirovat a dat do FSX taky do scenery?
  [22:38:03] >> CSA7KG, přečti si readme
  [22:40:00] >> CSA7KG, takže ti tam furt jezdí letadla?
* [22:40:27] OK-MFY: D: :D jj
  [22:40:40] >> CSA7KG, tak mom, zjišťuju
* [22:41:10] OK-MFY: ok :)
* [22:41:38] OK-MFY: hej nachvili to vypnu hodim si tam tu prahu jo? :)
  [22:41:49] >> CSA7KG, moment
* [22:41:53] OK-MFY: ok
  [22:41:55] >> OK-MFY, moment
  [22:41:57] >> OK-MFY, :-)
  [22:43:55] >> CSA7KG, tak to prej nějak dělá FSInn sám, musíš si s tím poradit. Každopádně ti tam nesmí jezdit default traffic ani když ho máš zaplý.
  [22:44:04] >> OK-MFY, to bylo pro tebe
* [22:44:17] OK-MFY: jj
* [22:44:28] OK-MFY: takže ho vypnu v setingu :)
  [22:44:36] >> OK-MFY, to asi nepomůže
* [22:44:40] OK-MFY: du teda tam dat tu prahu jo? do kdy tu bideš?
* [22:44:47] OK-MFY: aspon to zkusim
  [22:44:59] >> OK-MFY, připoj se na stojánce 17
* [22:45:04] OK-MFY: ok
  [22:45:10] >> OK-MFY, je tu přílet, uvidíme jestli ho uvidíš
* [22:54:13] OK-MFY: sem tu :)
  [22:54:29] >> CBA41, jsi na stojánce 17?
  [22:54:39] >> OK-MFY, 17?
* [22:54:43] OK-MFY: hej zadny cislo 17 tam nebylo
* [22:54:53] OK-MFY: tak sem dal cislo nad 16 ale byla to 2
* [22:55:07] OK-MFY: nechapu to jejich cislovani
* [22:55:33] OK-MFY: a na ktery ztrance teda muzu najit jak narvat scenery do FSX? promin sem mamlas
  [22:55:46] >> OK-MFY, zkus najít 17. Pokud není, scenerku nemáš
* [22:56:07] OK-MFY: no neni no :/
* [22:56:11] OK-MFY: tvl
* [22:56:31] OK-MFY: ale vidím tu nejakej bombardier
* [22:56:36] OK-MFY: a to sem si letadla vypl
  [22:57:09] >> CSA500, je tam CBA41
  [22:57:15] >> CSA500, disreg
  [22:57:24] >> OK-MFY, CBA41 tam je
* [22:57:41] OK-MFY: aha ja vidim bombardier
* [22:57:49] OK-MFY: do kdy tu seš?
  [22:57:59] >> OK-MFY, já nevim co je to za letadlo, nemá plánek
  [22:58:12] >> OK-MFY, ještě přistane jedno letadlo a končím
  [22:58:21] >> OK-MFY, má to být L-410
* [22:58:42] OK-MFY: a zejtra tu seš?
* [22:58:46] OK-MFY: od kdy?
  [22:59:08] >> OK-MFY, zítra nevim
  [22:59:44] >> OK-MFY, za 3 minuty bude přistávat 737 na 06
* [22:59:51] OK-MFY: jj
  [23:00:00] >> OK-MFY, pokud uvidíš, máš multiplayer správně.
  [23:00:05] >> OK-MFY, Slyšíš nás?
* [23:00:18] OK-MFY: nn neslyšim
* [23:00:37] OK-MFY: JJ TED
* [23:00:47] OK-MFY: sem neco slysel
  [23:01:02] >> OK-MFY, hlavně nevysílej
* [23:01:10] OK-MFY: nevysílám
  [23:01:25] >> OK-MFY, před chvílí jsi vysílal
* [23:01:40] OK-MFY: aha asi sem psal velky msry
* [23:02:17] OK-MFY: ale nejaka 737 pristava
  [23:02:37] >> OK-MFY, no ještě je daleko
* [23:02:45] OK-MFY: jn
* [23:02:58] OK-MFY: co když si vemu svoje letadlo co sem si ztahl mužu?
* [23:03:15] OK-MFY: uz vidi runway
  [23:03:18] >> OK-MFY, to je tvoje věc, co máš v počítači
* [23:03:30] OK-MFY: a co to ukaže vam?
  [23:03:41] >> OK-MFY, to co vyplníš do letového plánu
* [23:03:51] OK-MFY: aha
* [23:04:10] OK-MFY: a co uvidite za letadlo?
  [23:04:13] >> OK-MFY, proto nevím co je CBA za letadlo, protože nemá podaný plánek
* [23:04:14] OK-MFY: když ho nemate?
  [23:04:51] >> OK-MFY, to je jinak, FSInny se mezi sebou \"domlouvají\" podle toho co vyplníš tam, ale je to složitější. Vše najdeš na foru / ve Wiki
* [23:05:38] OK-MFY: xD ten to prstani uplne potento :D
* [23:06:01] OK-MFY: :D :D a je na trave bez povoleni!!!
* [23:06:21] CBA41: tak to by chtělo taky scenerku Prahy :-)
  [23:06:27] >> OK-MFY, ne, je přesně
  [23:06:38] >> OK-MFY, ty ho vidíš mimo, protože scenerku nemáš
* [23:06:50] OK-MFY: m :-(
  [23:07:00] >> OK-MFY, a přistál hezky.
  [23:07:04] >> OK-MFY, HLAVNĚ (a zdůrazňuju) ze začátku je potřeba prolézt forum a wiki a navěšet na sebe co nejvíc informací. 
* [23:07:22] OK-MFY: ok
* [23:07:25] CBA41: tak letadla evidentně vidíš, to je fajn
* [23:07:38] OK-MFY: on je vidí no :D
  [23:07:49] >> OK-MFY, všichni se vidíte, :-)
* [23:08:10] OK-MFY: jo to je dobře ty ja už du na tu scenerku pořešit :)
* [23:08:14] OK-MFY: tak zatim ;)
* [23:08:18] CBA41: dobrou
  [23:08:22] >> OK-MFY, dobrou, GL! :-)
Uživatelský avatar
By Pavel
#89480
Nevidím tam jméno, ale na 80% to je člověk, se kterým jsem včera odpoledne po Skype řešil instalaci FSInnu a rozběhání vatsimu vůbec. A večer \"tak nějak\" letěl. Když to půjde tímhle tempem, tak za 2 tejdny je z něj normální _slušnej_ pilot. Kéž by to tak šlo u všech :-)

PB
Uživatelský avatar
By marenadl3
#89493
[quote="Pavel"]Nevidím tam jméno...PB[/quote]
V těchto situacích pomůže vataware... ;)

[quote="R2831"]ale budu konkretni: Oupicky, Fiala a Brodsky mi vazne zacinaj list krkem[/quote]
Jestli vám lezou krkem tito lidé, pak vy jim lezete krkem tím tuplem.
A nebo máte stále potřebu rýpat, nebo se obejdete?
By SWR2831
#89494
[quote="Čondra87"]1) Jestli se u VŠECH u ČSAV na lítatelné destinace měří stejným metrem, a nikdo nemá výhody, tak projeďte lety "pánovi s volantem vpravo", který se tady ohání směrnicema a pyskuje na Michala....

2) Jestli místní členy pan R2831 nepotřebuje, tak ať zase začne lítat offline, tam taky nikoho nepotřebuje. A chlapče/pane. Jestli Ti můžu dát radu, tak honem odvolej to, že tady nikoho nepotřebuješ. Já to taky říkal a do dnes toho lituju.

3) No tak lidi, nehádejte se. Nemá to cenu.... Dyť všichni máme stenou zálibu a stejnej cíl... Provozovat nelco, co nás baví![/quote]

2) Jestli místní členy pan R2831 nepotřebuje, tak ať zase začne lítat offline, tam taky nikoho nepotřebuje. A chlapče/pane. Jestli Ti můžu dát radu, tak honem odvolej to, že tady nikoho nepotřebuješ. Já to taky říkal a do dnes toho lituju.

//Ano litujes, protoze ty potrebujes porad pomoc a jste k to mu od CSAv..kdyzto muj pripad to neni, Chlapce..
By SWR2831
#89495
[quote="marenadl3"][quote="Pavel"]Nevidím tam jméno...PB[/quote]
V těchto situacích pomůže vataware... ;)

[quote="R2831"]ale budu konkretni: Oupicky, Fiala a Brodsky mi vazne zacinaj list krkem[/quote]
Jestli vám lezou krkem tito lidé, pak vy jim lezete krkem tím tuplem.
A nebo máte stále potřebu rýpat, nebo se obejdete?[/quote]

no ale ted jsem fakt smutnej
By SWR2831
#89498
[quote="Vasek Machan"][quote="R2831"][quote="tmx"]Asi takhle, běžte na IVAO, pokud tam budete spokojení, ok, pokud ani tam ne, je zjevně chyba ve vás. Jo, počkat, ivao vlastně nemá žádné žijící fórum, takže se chodí na pérák. Jo počkat, na péráku se řeší jen totální hovadiny a chodí tam asi 10 lidí, co si tam nadávají. No, tak to nevím, co budete dělat.

Pokud vám tak vadí chování některých lidí zde na fóru, tak sem prostě nechoďte, neptejte se tu a shánějte si ty informace někde jinde. Spokojené budou obě strany, ty informace totiž v 99 % najdete do minuty, takže vy budete mít informace, které si sami najdete, nikdo vás nezjebe, a ti, co by vás zjebali budou taky spokojení, protože se nikdo nebude ptát na blbosti a najde si je sám.
A jako bonus si 90 % návštěvníků fóra o vás nebude myslet, že jste...[/quote]

Jsi docela rozumnej nato ze ti je 10. Ja vasi pomoc urcite nepotrebuju.. ;)[/quote]

Se vší úctou, když porovnam tvý vyjadřování s tvým profilem, částečně pochybuji, že jsi někdy lítal :)[/quote]

Chlapce s tvejma 300 hodina te preletim 4x s cessnou.
Uživatelský avatar
By Pavel Muroň
#89499
Smutnej a evidentne zamindrakovanej.
A hlavne vy vsichni, co porad nechapete, ze panu Renotiere jde hlavne o styl komunikace tady na foru (soudim podle prispevku 543). Vazeny pane, ja osobne bych po techto Vasich vylevech tady byl rad, kdyby jste se bez nas obesel.
Uživatelský avatar
By marenadl3
#89501
[quote="Pavel Muroň"]panu Renotiere jde hlavne o styl komunikace tady na foru[/quote]
A nebo chce s karmou předběhnout Čondru... :D